top of page

SCHEDULE / AGENDA 

February 18, 2019

Projecte EUritage didàctic

El projecte EUritage didàctic, impulsat per alguns membres del nostre equip, ha sigut una de les 23 experiències escollides per l’Associació Catalana d’Universitats Públiques per a la Tercera edició de casos/experiències en el portal de Bones Pràctiques d’Innovació Docent.

En aquest projecte es presenta la implementació d’un nou material didàctic que s’ha aplicat a nens i nenes i en el qual han col·laborat estudiants universitaris. El material didàctic és el resultat de la investigació duta a terme en el marc del projecte Cathedral Cities, i té com a objectiu potenciar l’apropiació i el sentiment de responsabilitat dels alumnes pel que fa al patrimoni dels centres històrics de les ciutats catedralícies europees. El resultat final és una innovadora seqüència didàctica dividida en cinc sessions que inclou material audiovisual, un joc de taula i una aventura medieval que s’aplicarà a centenars d’alumnes de primària.

February 09, 2019

Gerardo Boto participa al cicle "Històries Amagades" de Tarragona

El passat diumenge dia 10 de febrer, Gerardo Boto (UdG) va realitzar una visita guiada dins del cicle "Històries Amagades", que impulsa el Museu d'Història de Tarragona, i que va potar per títol "Part Alta, urbanisme medieval". En ella va explicar les seves últimes investigacions sobre la ciutat medieval de Tarragona. Un dels arguments que van poder escoltar els assistents va ser la seva defensa de què la ciutat es va planificar al detall mitjançant un plànol ortogonal dins de les muralles romanes ja existents.

February 04, 2019

Reunión con profesoras e investigadoras de la Universidad de Jerusalén y de la Univeridad de Oxford

En el marco de nuestro proyecto Recercaixa, los pasados días 5 y 6 de febrero realizamos una serie de sesiones con las profesoras e investigadoras de la Universidad de Jerusalén y de la Universidad de Oxford Bianca Kuenel, Orit Ramon y Neta Bodner. 

Las reuniones tuvieron lugar en Tarragona. El primer día, nuestras colegas pudieron constatar, junto con Mario Arias y Toni Pérez Portabella, el valor a nivel educativo del juego Pactum! que, como uno de los resultados de nuestro trabajo colaborativo, pronto se implantará en las escuelas de Tarragona. 

Al día siguiente, junto con Marta Serrano, Xènia Granero y Albert Samper, realizaron una visita in situ por la Part Alta de Tarragona donde pudimos debatir sobre los problemas de nuestro centro histórico, algunos de los cuales comparte el casco antiguo de Jerusalén. También se puso sobre la mesa hasta qué punto nuestro patrimonio material (dentro y fuera de la catedral) ejemplifica valores que, procedentes de la Edad Media, aún hoy nos definen como europeos. Igualmente, pudimos visitar la juyaria con el emblemático edificio Ca la Garsa, muestra ejemplar del multiculturalismo de nuestra ciudad en época medieval. 

En esta segunda jornada se tuvo tiempo también de comentar los resultados del trabajo transversal que, realizado por Albert Beneyto, Marta Serrano y Gerardo Boto, define las fortalezas y las debilidades de la Part Alta, poniendo en evidencia que la metodología que hemos seguido para llevarlo a cabo puede utilizarse en el diagnóstico (y pronóstico) de otras ciudades catedralicias europeas. 

La visita de nuestras colegas hebreas continuó el día 7 en Gerona donde, con Gerardo Boto, visitaron el urbanismo catedralicio de la ciudad, el desarrollo monumental en torno a la primera catedral (Sant Feliu) y la definitiva y vigente (Santa María); y, obviamente, se desarrolló un análisis de la judería. Con este encuentro y el de los días anteriores culminan los encuentros, los debates y las conclusiones a las que hemos llegado tras un trabajo común e intenso de tres años.

February 04, 2019

Entrevista de Gerardo Boto per Tarragona Ràdio

El passat dimarts 5 de febrer Gerardo Boto (UdG) va realitzar una entrevista pel programa matinal de Tarragona Ràdio. A continuació us deixem l'enllaç de l'entrevista, en la qual reflexiona sobre la modernitat de l'urbanisme medieval de la Part Alta de Tarragona i del seu traçat matemàtic per tal d'aprofitar les estructures romanes de Tàrraco.

January 27, 2019

Congrés Internacional "La Cattedrale nella città medievale: i rituali"

Del dilluns 28 al dimecres 30 de gener es va celebrar el congrés internacional “La Cattedrale nella città medievale: i rituali”, organitzat per Vinni Lucherini (Università di Napoli) i Gerardo Boto (UdG). El congrés va tenir lloc a la Universitat de Nàpols i en ell hi van participar alguns dels membres del nostre equip. Amb aquest congrés s'ha culminat la vessant investigadora del nostre projecte.

October 24, 2018

1a Jornada Internacional Smart Heritage City

El passat dijous 25 d’octubre es va celebrar a Tarragona la 1a Jornada Internacional Smart Heritage City, en la qual hi van participar membres del nostre equip. Aquesta jornada es va centrar en el patrimoni com a motor del desenvolupament urbà intel·ligent, mitjançant projectes de difusió i projecció del patrimoni històric, turístic i cultural a través de la innovació, les noves tecnologies i la gamificació.

 

Gerardo Boto (UdG), Santiago Castellà (Fund. Tarragona Smart Mediterranean City) i Joan Menchón (Ajuntament de Tarragona) han format part del Comitè Científic de la jornada. A més a més, Gerardo Boto (UdG) ha participat a la sessió de la tarda, titulada “Experiencia Inteligente”.

 

Programa: http://www.congresosmartheritage.com/ponentes/

 

Enllaç a la notícia: http://www.congresosmartheritage.com/tarragona-se-consolida-como-referente-estatal-en-smart-heritage/

Per a més informació sobre la jornada: http://www.congresosmartheritage.com/el-congreso/

September 27, 2018

Nit Europea de la Recerca

El passat 28 de setembre, a Tarragona, el nostre equip va participar a la Nit Europea de la Recerca, on la Universitat Rovira i Virgili, amb alguns dels seus investigadors, es va adherir a les altres 299 universitats i ciutats europees que mostraven, a través de tallers i visites, les seves investigacions als nens. Al matí, Marta Serrano (URV) va realitzar una visita guiada per la Part Alta a dos grups de 33 nens de 2n d'ESO, per tal de donar a conèixer els secrets de la Tarragona medieval. A la tarda, el nostre equip va participar a la jornada amb el taller "Pactum! Construeix la teva ciutat", en el que els nens, mitjançant el joc, van poder aprendre i experimentar de forma divertida els diversos factors que intervenen en la creació d'una ciutat a l'Edat Mitjana.

June 14, 2018

"Tarragona Medieval. Memòries, paisatges i patrimoni de la Part Alta"

Curs organitzat pel nostre equip i obert a tothom, en el qual s'han presentat de forma divulgativa els principals trets de la refundació de la ciutat a l'Edat Mitjana, centrant-se en la convivència amb el patrimoni medieval articulat al voltant de la Catedral de Tarragona i del seu context. Aquest argument ha servit per reflexionant sobre el present i el futur de la Part Alta de Tarragona, en tant que espai urbà simbòlic de la ciutat del futur.

May 24, 2018

Els alumnes de l'Escola La Vitxeta participen al Congrés de Joves Investigadors

El passat 25 maig els alumnes de l’Escola La Vitxeta de Reus van participar al Congrés de Joves Investigadors celebrat al CosmoCaixa de Barcelona. Van presentar els seus projectes en relació a la Part Alta de la ciutat de Tarragona i el seu patrimoni històric, elaborant una maqueta imaginant “La Part Alta de Tarragona en el futur”!

April 25, 2018

II Jornadas Internacionales de Investigación sobre paisaje, patrimonio y ciudad

Marta Serrano (URV), Joan Menchón (Ajunt. de Tarragona) i Gerardo Boto (UdG) han participat a les "II Jornadas Internacionales de Investigación sobre paisaje, patrimonio y ciudad". La trobada ha tingut lloc els dies 26-28 d'abril a l'Universitat d'Alcalà. La seva intervenció ha dut per títol: "Eclipse del paisaje urbano medieval de Tarragona, hoy: vivencia cotidiana y memoria monumental, entre el prestigio de Roma y los riesgos de las mudanzas postmodernas."

Més informació /programa complet de les jornades: http://www3.uah.es/…/wp-content/uploads/2018/04/PROGRAMA.pdf

April 18, 2018

Marta Serrano participa a la xerrada col·loqui "Conversió de la Part Alta en zona de vianants" organitzada per l'associació "Farts de Soroll" de Tarragona.

Conferències de la trobada: https://www.youtube.com/watch?v=P_Lke1VB7hs 

April 15, 2018

Estada de Marta Serrano, membre del projecte Recercaixa, a la Hebrew University of Jeusalem

El dies 16 i 17 d'abril, Marta Serrano (Universitat Rovira i Virgili, Tarragona) va desplaçar-se a Jerusalem per tal d'ultimar alguns aspectes del projecte Recercaixa com els relatius a la gamificació. 

March 07, 2018

Conferència de Gerardo Boto (UdG) a l'Hebrew University of Jerusalem

Gerardo Boto (Universitat de Girona) va pronunciar el passat 8 de març una conferència a l'Hebrew University of Jerusalem convidat per Bianca Kühnel (membre del projecte Cathedral Cities. Europe's Public Legacy). Les conferències pronunciades en diferents centres universitaris d'Isreal es deuen a la invitació de la Dra. Elisheva
Baumgarten, directora del projecte "BEYOND THE ELITE: JEWISH DAILY LIFE IN MEDIEVAL EUROPE" (ERC- IASP Jerusalem). Més informació: https://scholars.huji.ac.il/…/erc-grant-beyond-elite-jewish…

February 04, 2018

Els alumnes de La Vitxeta visiten les instal·lacions del Campus Tarragona

Els alumnes de l'escola La Vitxeta de Reus van visitar les instal·lacions del Campus Catalunya de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona. 
El proper dilluns visitarem junts la catedral de Tarragona i coneixerem l'entorn urbà de la Part Alta a través d'un treball de camp per grups.

November 21, 2017

Què vol dir investigar? Com és l'ofici de l'investigador?

Què vol dir investigar? Com és l'ofici d'investigador? La setmana passada vàrem reflexionar amb els alumnes de sisè de primària de l'escola La Vitxeta de Reus sobre aquests aspectes i vàrem compartir amb ells el projecte que estem duent a terme per a la posada en valor i el coneixement de la Part Alta de la ciutat de Tarragona. 

November 22, 2017

CONGRÈS INTERNACIONAL​ Catedrals i mesquites constructores de la memòria i el paisatge urbà a l'Europa Meridional (s. XII - s. XIV).

23-24 November 2017, Facultat de Lletres de la Universitat de Girona

L'objectiu d'aquesta reunió científica és plantejar una reflexió interdisciplinària (basada en enfocaments históricoartístics i arqueològics) sobre el paper de les catedrals i les mesquites en la definició de la memòria i el paisatge urbà en el Mediterrani (segles XII-XIV).

 

PROGRAMA COMPLET

May 10, 2017

Participació de les alumnes de l'Escola Aura al 4t Congrés de RecerCaixa

Les alumnes de 5è d´EPRI de l'Escola Aura han presentat les conclusions de la seva investigació sobre com millorar l'habitabilitat de la part alta de Tarragona al Congrés de RecerCaixa a l’auditori de Cosmo Caixa a Barcelona. La investigació ha estat guiada pels professors Gerardo Boto de la UdG i Mario Àrias de la URV juntament amb Toni Pérez Portavella també de la URV. Al Congrés de Joves Científics hi han participat més de 12 escoles de Catalunya amb diferents temàtiques presentades per RecerCaixa.

April 20, 2017

Jornada amb les alumnes de l'Escola Aura a l'Universitat Rovira i Virgili

Durant la realització del projecte, els membres de l'equip dediquen diverses sessions a compartir amb els alumnes d'escoles de primària quina és la seva tasca com a investigador i l'entorn on la duen a terme. També treballen amb ells els conceptes clau i els objectius del projecte a través de diverses activitats didàctiques.

March 30, 2017

Gerardo Boto i Marta Serrano participen a la jornada anual de la Red de Excelencia Ars Mediaevalis

La XARXA D'EXCEL·LÈNCIA “ARS MEDIAEVALIS” [HAR2015-71667-REDT] celebra la seva trobada anual a Girona el 31 de Març i 1 d'Abril. Gerardo Boto (Universitat de Girona) i Marta Serrano (Universitat Rovira i Virgili, Tarragona) participen en la trobada per parlar sobre el projecte Cathedral Cities. Europe's Public Legacy i reflexionar sobre conceptes com a patrimoni, identitat i memòria.

March 21, 2017

Retrats del patrimoni historicoartístic en els centres urbans

La jornada RETRATS DEL PATRIMONI HISTORICOARTÍSTIC EN ELS CENTRES URBANS té com a objectiu principal reflexionar sobre la vida de les persones i el paper del patrimoni. Volem mostrar, debatre i entendre com les ciutats, amb els seus canvis i les nostres percepcions, són els elements de referència que evidencien la relació indissoluble entre l’Art i la Humanitat. En el disseny d‘aquesta Jornada destaca el caràcter interdisciplinari i variat dels ponents per tal d’oferir retrats polièdrics i complexos de les ciutats i els ciutadans. La ciutat és una experiència visual i narrativa, però també vital. Volem cridar la atenció sobre l’Art com la memòria del futur i el testimoni del passat, i volem concienciar i sensibilitzar als oients de la necessitat de veure , llegir, sentir i viure el patrimoni.

March 19, 2017

Participació en la jornada de treball convocada per la Conselleria de Cultura de l'Ajuntament de Tarragona

Ahir, dilluns 20 de març, es va dur a terme la jornada de treball convocada per la Conselleria de Cultura de l'Ajuntament de Tarragona en la que estaven implicats l'Ajuntament (a la imatge, Dr. Joan Menchón), la Fundació Tarragona Mediterranean Smart City (a la imatge, Dr. Santi Castellà) , i l'IP del projecte Cathedral Cities, Dr. Gerardo Boto, entre d'altres. 
Amb aquestes jornades s'inicien els treballs per a desenvolupar el nou projecte Smart Heritage a la ciutat de Tarragona que té en compte la conciliació del patrimoni romà, medieval i modern amb la ciutat catedralícia com a eix. L'objectiu establert és generar un nou Hub de Patrimoni Intel·ligent.

February 13, 2017

Sessió per als alumnes del Postgrau en Smart City: Planificació i Gestió d'una Ciutat Intel.ligent

Gerardo Boto i Joan Menchón han impartit una sessió per als alumnes del Postgrau en Smart City: Planificació i Gestió d'una Ciutat Intel.ligent (Universitat Rovira i Virgili) dirigit per Santiago J. Castellà Surribas. 
Gerardo Boto ha reflexionat sobre el concepte Smart a la ciutat i la Gentrificació que pateixen els nuclis històrics afectant la memòria i a la identitat ciutadana. Joan Menchón ha parlat sobre les polítiques actives que es duen a terme a la Part Alta de la ciutat de Tarragona. 
L’acte ha tingut lloc a la facultat de Dret de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona.

February 03, 2017

Reunió de treball al Monestir de Poblet

Dissabte passat part de l’equip del projecte es va reunir a Poblet per analitzar el desenvolupament de RRI (Responsible, Research and Innovation) del projecte Cathedral Cities. Es va dur a terme també l’anàlisi i

les proves dels materials educatius derivats de la investigació del projecte.

October 20, 2016

Què significa fer recerca i quins beneficis aporta a la societat?

Caixafòrum Tarragona

Activitat amb el col·legi Aura (Tarragona). Presentació per part dels investigadors sobre què és fer recerca i en qué consisteix ser investigador. Plantejament de les futures activitats a realitzar amb el grup amb l'objectiu de treballar sobre el concepte de recerca i patrimoni. 

 

 

October 06, 2016

Workshop "Construir Europa des de les Escoles"

Sala de Juntes del Campus Catalunya - Universitat Rovira i Virgili (Tarragona)

 

"De les identitats a la identitat europea" by CRISTINA GUTIÉRREZ (ARS CIVILIS). 

"La identitat al patrimoni material e inmaterial" by GERARDO BOTO (Universitat de Girona)

"Europa i el patrimoni a les escoles de Tarragona" by COLOMA BARTRA, LEONOR FRANCH

and ARACELI LUQUE (Headmasters of Pau Delclòs, Saavedra and El Miracle School). 

October 06, 2016

XXXV Reunión de Asociaciones y entidades para la defensa del Patrimonio. Educación, identificación y participación: vitales para el Patrimonio.

Hispania Nostra. Asociación para la Defensa del Patrimonio Cultural y Natural

Our team will participate in this meeting to talk about "Ciudades Catedralicias: riesgos y retos de un excepcional legado público europeo".

More information: http://www.hispanianostra.org/asociaciones-hn/reunion-de-asociaciones/14286-2/ 

September 13, 2016

International Workshop: How do historians engage with communities and public policy outside of academic circles?

Institute for the Public Understanding of the Past: University of York

Our team will give a conference in this International Workshop to talk about LIVING MEMORIES IN SOME CATALAN CATHEDRAL CITIES: MEDIEVAL TRANSFORMATIONS OF POLITICAL AND CEREMONIAL SPACES AND THEIR CONTINUING RELEVANCE TODAY.

More information: https://www.york.ac.uk/ipup/events/conferences/ipup-international-workshop/

Please reload

bottom of page